Calvin Lab

The Simons Institute is housed in Calvin Lab, a dedicated building on the UC Berkeley campus.

Renovations on Calvin Lab were completed in summer 2013, in preparation for the Institute’s inaugural programs this past fall. Work on the surrounding landscape, including the creation of a retaining wall and east patio, the installation of 8-foot-tall chalkboards for outdoor collaboration, and the addition of 2000 plants, was completed in November.







Calvin Lab (or "The Melvin Calvin Laboratory") dates back to 1963, and is named in honor of Melvin Calvin (1911–1997), a long-time Berkeley chemist and Nobel laureate who is noted for uncovering the mechanisms underlying photosynthesis.

The Institute worked with the San Francisco office of STUDIOS Architecture on renovations designed to create a beautiful and welcoming space for visitors, while preserving the building's historical character. The primary structural changes took place on the first floor, where closed labs were opened up to create a colorful pre-function area and an Auditorium to house the 20-or-so workshops run by the Institute each year.

Walls separating three adjacent labs were removed during the renovation to create space for a new 110-seat Auditorium equipped with advanced audiovisual systems for lecture capture and live streaming. A smaller lecture hall accommodating 60 people is equipped for remote collaboration. A separate recording studio has been designed specially for the creation of video content for distance learning.



Second floor interaction area: pre-renovation                       Second floor interaction area: post-renovation

The Lab is a circular, three-story building with large open spaces on its upper two floors, conceived by Calvin as a "laboratory without walls.” It continued to serve as a wet lab until Fall 2012, when its repurposing as the home of the Simons Institute began. The large semicircular labs on the second and third floors of Calvin have been converted into light-filled interaction spaces devoted to whiteboards and coffee, and the making of theorems.

The lively second-floor interaction space houses the Institute’s “café”, where visitors gather daily for afternoon tea. Numerous whiteboards and flexible seating foster collaborative discussion.

Renovations restored a spiral staircase connecting the two interaction spaces, which had been closed off during an earlier renovation project. Legend has it that Melvin Calvin used to address his team of researchers from the stairway landing.





The third floor houses the Institute’s “library”. Renovation introduced a bay of nine glass-walled offices and conference rooms along the perimeter, and a skylight to lend brightness to this more serene, contemplative space.











Associate Director Alistair Sinclair oversaw the project from beginning to end, assisted by Managing Director Kristin Kane.

The Institute is indebted to the team of architects and project managers who worked tirelessly to convert Calvin Lab into an ideal space for research in Theoretical Computer Science: David Sabalvaro, Andrew Clemenza, Eva Wu and Chris Wendell (Studios Architecture); Scott Shackleton and Justin Cocke (College of Engineering); Harry Stark (Office of the Vice Chancellor for Research); and Gwojen Fung and Jim Horner (Capital Projects). Finally, we are grateful to the many contractors and subcontractors whose skill and hard work ensured that every aspect of the building would gleam.

Post-renovation photography by Bruce Damonte